Historia

V-skalets Maja Gräddnos
V-skalets Maja Gräddnos

Jag är född och uppvuxen i Jämtland, bor i Åmål sen 1979. Min mors släkt kommer från Klövsjö så vi har alltid haft stuga på Vemdalsskalet. Där började mitt intresse för pointer då jag som liten grabb såg Arne Bromèes hundar springa på fjället. 

1980 köpte min fru Maria och jag pointervalpen Jämtens Ringa (Raja) av Örjan Bromèe vilket var ett lyckat köp.

Då hon var ett år gammal visade jag upp henne på fjället för Arne Bromèe. Han gillade vad han såg och hjälpte mig med träningen och det resulterade i att hon gick till segrarklass direkt.

Avel lockade och vi har använt oss av kennlarna Jämtens, Västan-åns, Black Luckys, Jo-Kjells, Karacanis och Carnbrings.  Nu är vi inne på 8:e generationen i den obrutna tiklinjen efter Jämtens Ringa-80 och den 14:e om vi räknar bakåt till Anders Wassbergs tik Lucky.

Min filosofi om hur en bra pointer ska vara är enkel:

- Den ska reviera i högt tempo med god kontakt tills den blir inkallad. Detta gäller på barmark och i snö, oavsett väder.

- Den ska hitta den fågel som eventuellt finns i det område vi befinner oss i, behandla fågeln riktigt och invänta föraren.

- Den ska fungera på fjället, fältet och i skogen.

- Den ska ha ett stabilt psyke och vara lugn i hemmet.

- Den ska se ut som en pointer.

Jag vill passa på att tacka mina släktingar, familjen Göransson i Klövsjö för att jag får använda deras fina fågelmarker på Vemdalsskalet. 

Fredh 

© 1986 V-SKALETS kennel