TIKLINJE


Den obrutna tiklinjen börjar 1946 med Anders Wassbergs svarta tik Lucky från Finland. Tikarna före och efter min Jämtens Ringa var och är:

Lucky 1946
Black Luckys Miska 1952
Black Luckys Royal Daughter 1959
Black Luckys Kajsa 1966
Jämtens Songa 1973
Jämtens Rivi 1978


Jämtens Ringa 1980-1991 (5 kullar)
(Jämtens Pi - Jämtens Rivi)

"Det måste vara en av de bästa hundar du tävlat med", sa Nils Obel till Arne Bromée när han såg Ringa på fjällpokalen 1981, den beskrivningen av henne får räcka.
För mig var hennes jaktlust och perfekta psyke det bästa. Svagheterna var hennes reviering som var ojämn.


V-skalets Flo-Jo 1989-1999 (2 kullar)
(Jämtens Hugo - Jämtens Ringa)

Hon blev en kopia av Ringa. Tuff, snabb, duktig och stenhård som jakthund, men fantastiskt snäll och lugn hemma. På minussidan måste erkännas att hon ärvde den mindre bra revieringen plus att hon kunde bli för stor i söket, vilket också ägaren (Fredh) kan ha en del i.


V-skalets Merlene Ottey 1993-2005 (2 kullar)
(Västan-åns Sangro - V-skalets Flo-Jo)

Här kom den naturliga revieringen och kontakten med föraren, var aldrig "borta". Näsan var dock hennes bästa egenskap. Hon var ingen snabb hund men förstörde aldrig en fågelsituation och hittade fåglar som andra hundar missade eller inte klarade av. Med åren blev hon trög i avancen.


V-skalets Marion Jones 2001-2014 (1 kull)
(Black Luckys Copiad - V-skalets Merlene Ottey)

Ri som hon kallades var en skönhet att se i aktion. Allt var på plats när hon var tio månader, spontan reviering, sekundering, stånd, lugn i skott och stor jaktlust. Snabb men höll fin kontakt även i skogen.


V-skalets Maja Gräddnos 2004-2018 (1 kull)
(Jo-Kjells Gus - V-skalets Marion Jones) 

 Hon var en snygg och uthållig viltfinnare som inte gav sig förrän hon hittat sin fågel, eller blev inkallad. Jagade oavsett väder, på alla underlag och i all terräng. En´mjuk´hund som hade det mesta man vill att en pointer ska ha och som jag skulle unna alla fågelhundsägare att äga någon gång.


V-skalets Flo-Jo II 2011-2023 (1 kull)
(Karacanis Lille-Dart - V-skalets Maja Gräddnos)

Vår första svarta pointer är ett riktigt positvt energiknippe. Lite senare i utvecklingen jämfört med de andra tikarna. Revierar i hög fart med god förarkontakt och jagar på alla underlag och i alla väder.
Av och påknapp, fantastiskt trevlig och snäll mot människor och andra hundar, som alla i kullen, precis som en pointer ska vara.


V-skalets Tesla 2016-                                                             ( (Black Luckys Zizo - V-skalets Flo-Jo II)

Valpar på en omeriterad pointer?                                   Ja, om den har de här egenskaperna:                             En stark avelslinje, stor jaktlust, revierar spontant med förarkontakt i hög fart. Bra psyke med av och påknapp.
Tesla har de här egenskaperna, alltså är åttonde  generationen är välkommen.


© 1986 V-SKALETS kennel